Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Η κακή πλευρά του... καλού φαγητού!


Η κακή πλευρά του... καλού φαγητού!






Ψάρια
Η καλή πλευρά
Εδώ και χρόνια, οι γιατροί μάς συμβουλεύουν να καταναλώνουμε ψάρια γιατί κάνουν καλό στην υγεία μας. Και πράγματι, τα ψάρια μάς προσφέρουν τα λεγόμενα καλά λιπαρά ω-3 και ω-6, που είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Ακόμη, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η κατανάλωση ψαριών προλαμβάνει την άνοια και μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
Η κακή πλευρά
Σε ορισμένα είδη ψαριών, τα λεγό­μενα λιπαρά ψάρια, όπως ο ξιφίας, ο σολομός, ο λευκός μπακαλιάρος ωκεανού και ο φρέσκος τόνος, εντοπίζονται υψηλά επίπεδα υδραργύρου, τα οποία μπορεί να βλάψουν
το έμβρυο και γι’ αυτόν το λόγο οι έγκυοι καλό είναι να τα αποφεύγουν. Επίσης, προϊόντα ψαριού όπως οι κροκέτες ψαριού -fishsticks- είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά λόγω του υψηλού ποσοστού λίπους που πε­ριέχουν. Γενικά, πάντως, δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε πάνω από 2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, ενώ καλό είναι να προτιμάμε τα μικρά ψάρια, που συνήθως δεν αλιεύονται σε επιβαρυμένες από υδράργυρο περιοχές.


http://www.nline.gr/s013/501_01.jpg

Ξηροί καρποί

Η καλή πλευρά
Διαθέτουν άφθονα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, μέταλλα και λιπαρά οξέα, χρήσιμα για τον οργανισμό μας, που θωρακίζουν την υγεία μας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τελευταίες έρευνες των ειδικών, μία χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα προστατεύει από υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Η κακή πλευρά
Καλό είναι να αποφεύγουμε τους επικαλυμμένους με καραμέλα ή ζάχαρη ή αλατισμένους ξηρούς καρπούς. Η επεξεργασία που υφίστανται οι καβουρδισμένοι, καραμελωμένοι ή αλατισμένοι καρποί καταστρέφει τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Ακόμη, τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς θα πρέπει να αποφεύγουν όσοι πάσχουν από υπέρταση. Καλό είναι, επίσης, να προσέχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε, επειδή έχουν πολλές θερμίδες. Οι ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνουμε παραπάνω από μία μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς την ημέρα, δηλαδή περίπου 50 γρ.
www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου