Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Η μοναδικότητα του παγωτού - Θρέψη και Απόλαυση


Το παγωτό είναι ένα τρόφιμο το οποίο συνδυάζει με μοναδικό τρόπο υψηλή διατροφική αξία και απόλαυση (pleasure). Η υψηλή διατροφική αξία εδράζεται στο γεγονός ότι το κύριο συστατικό του παγωτού είναι το γάλα, με όλες τις αξίες που αυτό «κουβαλά».

Θρεπτική αξία
Το παγωτό περιέχει μια απίστευτη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, στα οποία περιλαμβάνονται πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, υδατάνθρακες, λιπαρά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα και μια σειρά βιοδραστικών μικροσυστατικών.

Από την πλευρά των βιταμινών, το παγωτό περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D και Ε και των υδατοδιαλυτών βιταμινών Β1 (θειαμίνης), Β2 (ριβοφλαβίνης) και της αντιαναιμικής βιταμίνης Β12. Δεδομένου ότι η βιταμίνη Β12 δεν απαντάται στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, η συμβολή του γάλακτος και του παγωτού στην εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων βιταμίνης Β12 θεωρείται εξαιρετικής σημασίας.

Από την πλευρά των ανόργανων στοιχείων, το παγωτό είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φωσφόρο, των οποίων η σημασία για τη σωστή ανάπτυξη του σκελετού είναι κεφαλαιώδης. Το παγωτό περιέχει και άλλα λιγότερο γνωστά αλλά πολύ σημαντικά ανόργανα στοιχεία όπως κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Τα στοιχεία αυτά επιδρούν θετικά στο μεταβολισμό και συμβάλλουν ουσιωδώς στην άριστη ανάπτυξη και υγεία. Μερικά από αυτά παίζουν ρόλο στην πρόληψη, αλλά και τη θεραπεία ασθενειών.

Απόλαυση-Ευφορία
Η κλασική επιστημονική προσέγγιση σχετικά με την αξία ενός τροφίμου βασίζεται στην περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά. Τα τελευταία όμως χρόνια η επιστήμη της νευρολογίας ανακαλύπτει ολοένα και περισσότερο τη σημασία της απόλαυσης, μιας δύσκολα μετρήσιμης παραμέτρου, για την αξιολόγηση ενός τροφίμου. Ένας καινούργιος επιστημονικός κλάδος γεννιέται, ο οποίος μελετά την επίδραση ενός τροφίμου στην ψυχολογική διάθεση του ατόμου, αυτό που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν food and mood.
Το παγωτό είναι ίσως το πρώτο τρόφιμο που κατατάσσεται σε αυτή την κατηγορία των τροφίμων που παρέχουν απόλαυση δημιουργώντας συναισθήματα ευφορίας. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Vermont των ΗΠΑ μελέτησε την επίδραση της κατανάλωσης ενός παγωτού στη μέση της σχολικής ημέρας στη ψυχολογική διάθεση των μαθητών για το υπόλοιπο της ημέρας. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ενός παγωτού είχε ευεργετική επίδραση στην ψυχολογική τους διάθεση, επέδρασε θετικά στην ικανότητα συγκέντρωσής τους και απομάκρυνε το αίσθημα της κόπωσης.

Συμπεράσματα
Η μοναδικότητα του παγωτού λοιπόν έγκειται στο ότι ένα τρόφιμο το οποίο συνδυάζει με μοναδικό τρόπο υψηλή διατροφική αξία, γιατί «κουβαλά» τις αξίες του γάλακτος ενώ παράλληλα προσφέρει υψηλή απόλαυση (pleasure), επιδρώντας θετικά στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην εν γένει ψυχολογική διάθεση όλων αυτών που καταναλώνουν παγωτά, δημιουργώντας «συναισθήματα ευφορίας».

από: http://diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου